KINDERMDODE IN HET BUITENLAND

Dunja in Californië


Dunja woont nu 10 jaar in San Diego, Californië, samen met haar Amerikaanse man en dochtertje Paloma van 6. Dunja houdt van stoere meidenoutfits, maar dat blijkt nog lastiger dan je zou denken in Amerika! Voor jongens is er genoeg moois te shoppen, maar voor de meiden? Daar heeft Dunja een mening over...


Kindermode in Amerika, is dat nou echt anders? Dunja vertelt ons haar ervaringen!

Welke merken in Amerika vind je juist heel erg leuk?

Voor iedere dag is Target is heel leuk. Dit is een winkel die een beetje op HEMA lijkt maar drie keer zo groot is. Verder koop ik bij Gap, Old Navy en bij Nordstrom, dat is een Amerikaanse Bijenkorf, waar ze leuke Michael Kors kleding hebben.

Online winkelen is heel makkelijk. Daar koop ik bij de merken die ik zojuist noemde maar ook bij Amazon, Zulily (een soort online outlet) en Stitch Fix for kids. De laatste is heel leuk. Je maakt een profiel aan met karaktereigenschappen van je kind en ze sturen je een doos met leuke kleding. Je kunt terugsturen wat je wilt of alles houden. Je hebt je eigen online styliste en je kunt aangeven dat je iets speciaals zoekt voor een feest of gewoon voor iedere dag.


Merk je veel verschil met kindermode in Nederland?

Absoluut! De kwaliteit is beter in Nederland, mischien is daarom de kleding hier in Amerika goedkoper. Elke winkel heeft ieder seizoen dezelfde stijl en daarom minder variatie.Voor meisjes is alles hier meteen heel 'girly' en wil je een beetje een stoere meid dan moet je echt zoeken naar iets leuks. Veel jurken met tule en glitters i.p.v. een leuke broek, tuniek of t-shirt. Jongenskleding is heel mooi hier en makkelijker te vinden, niet beter dan in Nederland maar wel een leuker prijskaartje. Ik stuur naar mijn neefjes in Nederland altijd Ralph Lauren en Tommy Hilfiger outfits.

Welke Nederlandse merken mis jij echt?

Iedere Nederlandse Moeder zal meteen zeggen HEMA. Van de babyrompertjes tot de regenjassen en pyjama’s. Verder kocht ik altijd Mexx voor kinderen en nu Sisley Young. Wat ik ontzettend mis zijn leuke schoenen. Hier in Amerika dragen alle kinderen sketchers en goede leren schoenen zijn vaak moeilijk te vinden. Als ik in Nederland ben ga ik altijd een betere schoenenwinkel binnen en loop ik naar buiten met verschillende schoenen in diverse maten die vandaag én over een paar maanden passen. Als ik weer terug ben in Amerika krijg ik altijd veel complimenten van andere moeders over hoe onze dochter gekleed is. Het is toch altijd een beetje anders in Nederland.

Hoeveel geef je gemiddeld per maand aan kindermode uit?

Hahah, als je dat aan mijn man vraagt zegt hij 'te veel'. Ongeveer 75 euro, zonder schoenen, per maand.


Koop je liever online of in de winkel?

Ik werk fulltime en reis veel voor mijn werk dus ik heb minder tijd. Daarom koop ik veel online.


Koop je ook nog wel eens kindermode bij Nederlandse webshops?

Ja! Bij bol.com ben ik vaste klant. Ik zou wel willen dat meer online winkels kinderkleding naar Amerika sturen.