Kerstinspiratie: kokkerellen met je kroost

It’s beginning to look a lot like Christmas. Hoera, de mooiste tijd van het jaar is in zicht! Met kerstmis voelt alles vredig, gezellig en nagenoeg perfect. Dagen van tevoren bereid je het eten voor en de (schoon)familie is al onderweg. Je trekt de kids hun mooiste kleren aan (voor inspiratie neem je hier gewoon een kijkje) en zet ze rustig neer aan die prachtig gedekte tafel. Of toch niet… Want wat nou als we het dit jaar eens anders doen?

Ja, je leest het goed! Laten we van deze kerst een feest maken om nooit te vergeten. Hoe? Door alle voorbereidingen te treffen in overleg en vooral SAMEN met de kleintjes. Zo kunnen ze eigen inbreng leveren, leren ze het chique diner waarderen én maken ze het kerstfeest dit jaar ook nog bewuster mee! Het draait dan niet alleen om het nuttigen van voedsel, maar voornamelijk om de liefde voor het eten en natuurlijk de liefde voor elkaar. Op welke manier je dit kunt realiseren? Dat lees je hier!

Eigen gerechten kiezen

Wil je je kind bij het hele kerstdiner betrekken, dan kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Stel bijvoorbeeld mogelijke voor-, hoofd- of nagerechten samen en laat je kind één of meerdere gerechten zelf uitkiezen. Het is natuurlijk nog leuker om te kunnen zeggen dat ze deze ook eigenhandig (met wat hulp) gaan klaarmaken!


Boodschappenlijstjes

Wanneer de gerechten eenmaal uitgekozen zijn, kunnen de grote voorbereidingen beginnen. Bekijk samen het gerecht en de ingrediëntenlijst. Hoeveel mensen komen eten, wat hebben jullie precies nodig en waar kun je het samen gaan halen? Laat de kids vooral zoveel mogelijk meedenken.


Op naar de supermarkt

Als het bijna tijd is om alles in te slaan, is er natuurlijk niets leukers dan dit ook samen te doen! Maak er een leuk uitstapje van en laat je kind bijvoorbeeld meebeslissen over bepaalde producten. Denk samen ook na over de aankleding van de tafel, versiering in de kamer en het servies dat je gaat gebruiken.


Menukaartjes maken
Een onwijs leuke en creatieve activiteit is het maken van menukaartjes. En hoe gaaf als de kids dat zélf (of met een beetje hulp) mogen doen! Schrijf duidelijk voor ze op hoe het diner eruit zal zien en zorg dat alle knutselspullen klaarliggen. Kerst menukaartjes kunnen niet gek genoeg! Denk bijvoorbeeld aan gekleurd karton, mooie stiften en in het bijzonder; zoveel mogelijk glitters.

Samen koken
En dan kan het echte werk beginnen; de kinderen mogen hun eigen gerecht gaan voorbereiden! Om het allemaal op rolletjes te laten lopen kun je als extra hulp een stappenplan voor ze maken. En als ze al zelfstandig genoeg zijn; laat dan weten dat je er altijd bij bent voor hulp. Want yes, geef maar toe; hoe gaaf is het als jouw kleintje straks zijn of haar eigen gerecht op tafel kan toveren?

Met deze voorbereidingen staat er straks een prachtig kerstdiner klaar voor jong en oud. Smullen! Je kind maakt het kerstdiner bewuster mee en ziet zo hoe belangrijk het is om gezellig samen te kunnen zijn. Want niet iedereen op de wereld heeft dit geluk en dat mogen we af en toe best even beseffen.

Ga jij deze kerst kokkerellen met je kids? Wij zijn benieuwd naar de resultaten! Deel je leukste foto's via Instagram en gebruik de hashtag #dressthekids.