Column Esther


“Ik ben al blij als we het kerstdiner überhaupt hálen”

Mijn perfecte kerstplaatje

Mijn dochter met een prachtige dikke vlecht in haar blonde haren die kunstig zijn opgestoken. In een droom van een kerstjurk met tule en een wijde rok. Mijn zoon draagt een prachtige blouse, met daar overheen een strakgesneden giletje en een minstens zo strakke scheiding in zijn vers geknipte donkerblonde haren. Urenlang blijven ze met ons aan de prachtige tafel zitten en ontleden met mes én vork hun perfect gebraden kalkoen. Wat een prachtige kerst.


Nu in het echt
Now let’s get back to reality! In de realiteit is namelijk niks van bovenstaande aan de orde en ben ik blij als we het kerstdiner met z’n allen in ieder geval hálen. Decemberstress begint voor mij al in november. Zodra de nieuwsbrief van school omtrent het kerstfeest in mijn digitale brievenbus valt, begin ik na te denken……WAT TREK IK MIJN KINDEREN AAN? Dat is heel relevant, want wat ze tijdens hun schoolkerstfeest dragen, krijgen ze bij mij ook op eerste kerstdag aan."In mijn dromen kan er heel veel, maar mijn kids denken daar toch écht anders over"35 gevulde eieren

De school van mijn kroost viert het kerstfeest ieder jaar op een andere manier. Soms met een klassenetentje (nog meer stress, want op de etenslijst die ik steevast als laatste op de deur van het klaslokaal zie hangen blijven nooit de eenvoudige komkommers en afbakstokbroden voor mij over, maar moet ik meestal 35 gevulde eieren of fruitspiesjes maken) een kerstwandeling door het dorp (minder stress, want dan ben je met een jeans, een trui en warme Uggs snel klaar) of, daar heb je hem……de kerstdienst in de kerk! Die laatste vraagt om een uitgebreide en passende outfit, ongeveer zoals in mijn dromen hierboven beschreven.


Damaged jeans
En daar gaat het vaak mis: want in mijn dromen kan er heel veel, maar mijn kinderen denken daar echt heel anders over. De realiteit is namelijk dat mijn dochter niet van opgestoken haar houdt. Lekker los het liefst, zodat je er goed mee in de saus op je bord kan hangen. En als ze ook maar denkt dat de glitter in de jurk kriebelt, trekt ze hem heus niet aan. Mijn zoon wil graag zijn favoriete beanie op z’n hoofd en zijn damaged jeans aan want “dat doet de rest van zijn vrienden ook”.


Eind goed, al goed
Ik heb inmiddels wel geleerd om ze hun gang maar een beetje te laten gaan en ook mijn eigen dromen een beetje om te buiten naar haalbare kaart want: alles voor een fijne kerst. En ook al ben ik de moeder die zelf een kindermodewinkel heeft: ook mijn kinderen lopen er niet altijd even stylish verantwoord bij. En zo eindigen we na alle familiebezoekjes en decemberstress met een kerstdiner op een redelijk goed gestylde tafel, in onze comfortabele kleding die heerlijk zit, en schuiven we na het eten met z’n allen gezellig op de bank om uit te buiken tijdens een heerlijke kerstfilm. Feelgoodkerst…check!

Esther Scherrenburg (40 jaar), heeft een eigen kindermodezaak in het Gelderse Kesteren: Bij Mammaloe. Ze is getrouwd en heeft een dochter (10 jaar) en zoon (8 jaar). Esther schrijft iedere editie van Dress the Kids over onder andere haar rol als moeder, onderneemster en kenner van de kindermodebranche.