BEHIND THE SCENES


Kiezeltje & KIE stone

Mode zat er al vroeg in bij Lisette te Hasseloo, oprichtster van kindermerken Kiezeltje en KIE stone. Als kind naaide ze al kleertjes voor haar barbiepoppen op de handnaaimachine van haar oma. Hoewel ze tijdens haar studie aan de modeacademie stage liep bij couturier Frank Govers en in de damesmode aan het werk ging, belandde ze na tien jaar toch in de wereld van kinderkleding.

Hoe is het merk Kiezeltje ontstaan?

Ik heb 2 kinderen, een dochter van 20 en een zoon van 18 jaar. Ik vond het 12 jaar geleden erg leuk om zelf kleding te ontwerpen en vervolgens te maken voor mijn dochter, de creativiteit die ik daar in kwijt kon gaf een enorme boost. De moeders op het schoolplein spraken mij regelmatig vol bewondering aan op de outfits van mijn dochter. Dit heeft mij aangespoord een kinderkledinglijn op te zetten. Ik ben vanuit huis met Kiezeltje gestart. Op de kindermodebeurs in Houten presenteerde ik mijn allereerste collectie, bestaande uit 50 stuks kleding. Dat was het begin van Kiezeltje.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Voornamelijk uit het dagelijks leven. Ik heb altijd mijn schetsboek bij me, zelfs op vakantie! Als ik op een terrasje zit en goed om me heen kijk naar het straatbeeld, borrelen de ideeën al gauw op. Verder lees ik veel modetijdschriften, maak ik stedentrips naar bijvoorbeeld Londen en Parijs én kun je me ieder jaar vinden op de Première Vision, de stoffenbeurs in Parijs.


Wat is er veranderd sinds de start in 2006?

In de begin periode van Kiezeltje was de trend kleurrijk met uitgewerkte details (meisje-meisje merk). Het modebeeld veranderde naar een stoerdere stijl. Deze trend heb ik aangegrepen om KIE stone te introduceren. KIE stone kenmerkt zich dan ook in een meer volwassen look. Kiezeltje is bij uitstek geschikt voor de maatjes 68 t/m 98.


KIE stone is voor de grotere meiden verkrijgbaar in de maten 98 t/m 164.

Ook mijn werkwijze is veranderd. Waar ik in de begin jaren alles zelf ontwierp en vervolgens zo’n 200 stuks monstercollectie zelf naaide, heb ik de productie van alle collecties nu uitbesteed. KIE stone staat bekend om haar uitstekende pasvorm en mooie kwaliteit. Ieder kledingstuk wordt altijd volledig doorgepast door modellen en waar nodig aangepast voordat de lijn in productie gaat. In 2010 is mijn man erbij gekomen om met name de zakelijke kant te leiden zodat ik me volledig kan focussen op het creatieve proces.

Hoe verloopt jullie samenwerking?

Doordat ik veel vanuit mijn atelier aan huis werk en Eric vanuit ons bedrijfspand in Soest zitten we niet de hele dag op elkaars lip. De samenwerking verloopt heel goed! In de loop der jaren hebben we een heel team van kundige mensen om ons heen verzameld dat ons helpt bij alle facetten die nodig zijn voor het proces. Twee keer per jaar gaan we samen naar de ateliers waar wij zaken mee doen om de productie, de monstercollecties maar ook de werkomstandigheden van de medewerkers ter plaatse te controleren. Wij vinden het belangrijk dat medewerkers niet worden uitgebuit, een fatsoenlijk loon krijgen en werkvreugde ervaren. Daarom werken wij uitsluitend met Europese ateliers.

Wat doe je als je niet met je werk bezig bent?
Als ik niet met mode bezig ben werk ik aan mijn conditie in de sportschool. Schilderen in mijn atelier vind ik ook geweldig om te doen, heerlijk “kliederen” op een wit doek. Onlangs ben ik een cursus fotografie begonnen en hierdoor krijg ik ook steeds meer waardering voor onze fotografe waar wij altijd mee samenwerken tijdens de fotoshoots voor Kiezeltje en KIE Stone!